Toleransprojektet bygger på den så kallade Kungälvsmodellen, en metodik som utformades av Läraren Christer Mattsson efter mordet på John Hron 1995. Syftet var att få ungdomar med en intolerant världsbild, framförallt i nynazistiska kretsar, att kunna ändra sina idéer och åsikter. Den huvudsakliga målgruppen för projektet var ungdomar mellan 14 och 16 års ålder som var på väg in i antidemokratiska miljöer.
Det ursprungliga projektet lyckades till stor del minska rekryteringen av ungdomar till extremistiska miljöer. Idag fortsätter projektet lokalt i många skolor i landet där elever av olika social trygghet blandas i grupper för att reflektera och samtala om personlig utveckling, identitet, åsikter och andra känslor från olika perspektiv. Målet med projektet är att ungdomarna får en bättre förmåga till samarbete, tolerans och förståelse för andra människor.

Startar vid 1:11.33 om Toleransprojektet

 Under projektets gång diskuterar gruppen både aktuella samhällsfrågor och förintelsen under andra världskriget, och olika paralleller som går att dra mellan dem. I slutet av projektet åker gruppen till Polen för att besöka platser av historisk betydelse, dels platser relaterade till förintelsen - däribland koncentrationsläger - men även platser som var av betydelse för dess offer. Om vi ska förstå hur intolerans uppstår räcker det inte med att bara lära sig om hur förintelsen var när den ägde rum, utan även vilka förändringar i samhället som kom att leda till den. Minst lika viktigt är även att få en inblick i livet hos några av de personer och folkgrupper som slutligen blev förintelsens offer - hur de levde innan, vad de gjorde när deras människovärde hotades, och vad de önskade att den efterlevande världen skulle förstå.  

Utöver ökad förståelse för samhälls- och identitetsfrågor så bygger deltagarna även starka vänskapsband och får öva sina kreativa förmågor. 

Jag fick äran att följa med som fotograf för projektets resor till Polen åren 2014, 2015 och 2016. Nedan är ett blandat urval av bilder från resorna.
Undervisningen varvas med uppgifter där grupperna får skapa kreativa verk som skildrar deras tolkning av historiska händelser, som sedan presenteras för de andra grupperna. Ibland ges även en större uppgift där grupperna under en dag ska hitta historiska platser utifrån gamla bilder och filmer, och med hjälp från lokalbefolkningen. Vid ett tillfälle skulle grupperna utifrån beskrivningar hitta spår av judiska byar som utplånades under förintelsen.

Vid ett tillfälle besökte gruppen en by där den romska befolkningen lever i segregation från det polska samhället. Än idag nedvärderas människor på grund av sin folkgrupp.

Att ha tilldelats uppgiften att dokumentera Toleransprojektets viktiga arbete och skapa minnen för deltagarna har varit en ära, och likt deltagarna bär jag med mig lärdomar för resten av livet. Jag hoppas detta fotoprojektet kan inspirera skolor och kommuner till att starta sina egna toleransprojekt för att långsiktigt öka den sociala tryggheten för ungdomar.

You may also like

Back to Top